2013. november 27., szerda

A király mint bankár (Magyarok és muszlimok 6.)

Azért az sem igaz, hogy minket mindig mindenki bántott. Vajon mit gondolhattak a harmadik keresztes hadjárat vitézei, akik a kötelező magyarországi pénzváltás miatt vagyonuk 60-80 százalékát fizették be az itteni kincstárba.



Ha esetleg kritikai véleményünk alakulna ki a mai magyar vagy az európai fiskális politikával kapcsolatban, érdemes visszapillantani a középkori Magyarországra. Az Árpád-ház királyi elég szép pénzeket gyűjthettek be azzal, hogy nem engedélyezték az országban az idegen pénzek használatát. A beváltás, persze, állami monopólium volt akkora haszonnal, hogy a harmadik keresztes hadjárat katonáinak többje vagyonának 60-80 százalékát hagyta itt.

No de hogy egyik szavunkat a másikba ne öltsük, érdemes tudni, hogy királyainak szakemberekkel vették magukat körül, a pénzverést jelesül a muszlim származású kálizokra bízták, és mint arról egy korábbi írásunkban már beszámoltunk, fegyveres szolgálatra is szeretettel hívtak meg muszlimokat (besenyők, alánok stb). Újabb bizonyságok arra, hogy a magyar-muszlim kapcsolatok sokkal régebbiek a török uralomnál.

Adorján Imre tanulmánya a Terebess Ázsia E-Tárban.


(Al-Hakawati)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése