2013. november 23., szombat

Bem, Aleppó védelmezője (Magyarok és muszlimok 1.)

A magyarok és a muszlim világ kapcsolatát vizsgáló sorozatunkat kezdjük egy olyan történelmi személyiség életével, aki valójában nem magyar, történelmünknek azonban meghatározó alakítója: Bem tábornokkal!

Az 1948-49-es események iránt érdeklődők jól tudják, hogy a szabadságharc bukása után a kormány és a vezérkar tagjai közül sokan kényszerültek emigrációba. Akinek nem sikerült külföldre menekülnie, arra bujdosás, börtön, halál vált. Az is közismert, hogy – amiképpen Kossuth is – sokan választották új hazájuknak Törökországot. Bem is, akit jó néhány katonája is követett.



Na most azzal sem árulunk el semmi újat, hogy az 1848-as küzdelmekben részt vevők nem is annyira titkos álma a világforradalom. A profi tisztek azért vettek részt több európai nép küzdelmében, mert abban reménykedtek, a terjedő háború végül elsodorja saját megszállóikat is. Bem pontosan ezért csatlakozott a magyar szabadságharchoz, annak bukása után pedig törökországi száműzetését töltve egy török-orosz háborúban reménykedett, amely közelebb vihetett volna a XVIII.század vége óta önálló államként nem létező Lengyelország felszabadításához.

Bem nem érte meg az 1853-ban kitört krími háborút, amelyben az orosz-török ellentét fegyveres harccá vált. Viszont szolgálati helyéül Aleppót választotta (Szíria akkor az Oszmán Birodalom része volt), azt az Aleppót, amely a modern Szíria kereskedelmi-üzleti központja volt egészen a 2011-es polgárháború kitöréséig. Az oszmánok megbízásából a tábornok csapatával arab ostromlók ellen védte a várost – sikerrel.


Az aleppói éveket szemléletesen írja le a tábornokot itt is feltétel nélkül szolgáló FialaJános ezredes egy később, 1899-ben San Franciscóban kelt levele, amelyet a Terebess Ázsia E-Tár szíves közlésének köszönhetően olvashatunk anélkül, hogy feltúrnánk érte egy levéltárat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése