2013. november 26., kedd

Székely volt az első török nyomdász (Magyarok és muszlimok 5.)

A magyar kalandozó kedvről elég sokat tudunk. Azt azonban kevesen gondolnánk, hogy a törökországi könyvnyomtatásnak is egy hazánkfia adta meg az első lökést.



Eredeti keresztneve Ábrahám, az írásos dokumentumok szerint Székelyföldön született, majd Kolozsvárott tanult – teológiát, de hogy melyik felekezet szerintit, az nem tiszta a források alapján. A Thököly-féle felkelésben való részvétele miatt volt kénytelen emigrálni. Na hová? Persze, oda, ahol a Habsburgokkal szembe forduló nemeseket szívesen fogadták: Törökországba.

Ábraház hasznát tudta venni lenyűgöző nyelvtudásának (a török mellett több európai nyelvet tanult meg), a feljegyzések szerint 1716-ban már hivatalosan tolmácsolt a Nándorfehérvárra menekülő kurucoknak, később Rákóczinak is. Ekkor már ma is ismert nevén, Ibrahim Müteferrikaként emlegették.

Diplomáciai karrierje magasra röpítette, a húszas években III. Ahmed szultán küldöttségével időzött Franciaországban. Onnan visszatérve javasolta egy törökországi nyomda felállítását, amire hamarosan sor került. A korabeli viszonyokat jellemzi, hogy eleinte a nyomtatáshoz szükséges papírt is maguknak kellett előállítaniuk. Ma viszont az általa készített ősnyomtatványok értéke felbecsülhetetlen. A törökök szobrot is állítottak neki az isztambuli nagybazár oldalában.

Ibrahim Müteferrika életéről találunk magyar nyelvű Wiki szócikket is, ajánljuk azonban a Törökországban élő magyarságkutató, Ferenci D. Ebubekir írását – saját cikkünkhöz is tőle kölcsönöztük az adatokat.

(Al-Hakawati)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése